Vad är judo?

Judo kallas också för “den mjuka vägen”. Det är en sport som utvecklats ur den traditionella jujutsun, men man har valt att ta bort inslag som slag och sparkar. Syftet var bland annat att kunna få fram en kampsportsvariant som funkade bättre som kampsport. Judo består av både stående fight och tekniker på golvet. Till skillnad ifrån Brasiliansk jujutsu, som fokuserar mycket på markkamp, så ligger vikten mer på stående tekniker. Matcher vinns i första hand genom att kasta motståndaren. Kast får olika poäng beroende på hur lyckade det är. En “Ippon”, ett perfekt kast, avgör matchen direkt.

Svenska framgångar i England

Som ofta när det gäller kampsporter ifrån Japan, så är det just japanerna som är sportens dominanter. Sverige är dock inte oävna. En stor framgång kom förra månaden, då en stor Svensk klubb rönte framgångar i internationell judotväling. Tävlingen gick av stapeln i Southend of sea i England, och den svenska klubben tog tre medaljer. Det blev en av varje valör. Det var 900 tävlande, från nio olika länder, vilket gör tävlingen till en av Europas största. Stefanie Bedron tog guld i 63-kilosklassen för juniorer, och silver i samma viktklass för seniorer. Felicia Fryklund Bengtsson blev trea i samma seniorviktklass.

Konsten att lära sig falla

Ett av de viktigaste momenten i Judo är att lära sig falla ordentligt. Rätt fallteknik gör att man inte slår sig eller skadar sig. Därför är det viktigt att judo bara utförs på andra judoutövare. Uttrycket “don’t try this at home”, gäller verkligen för judo, som bortanför de relativt tjocka judomattorna skulle vara en väldigt farlig tillställning. Inte minst höftkasten, där motståndarens egen tyngd utnyttjas till att kasta denne med väldigt stor kraft. Utförd i en träningslokal ger sporten dock en allsidig träning, och utvecklar inte minst utövarens balans och kroppsmedvetenhet. Judon skapades i slutet av 1800-talet av Jigoro Kano.