UFC – Ultimate Fighting Championship

UFC är namnet på den organisation som arrangerar de största galorna inom Mixed Martial Arts. MMA är en sport där utövare inom olika kampsporter kan mötas på ganska lika villkor. Allt skjer under ett regelsystem som tillåter det mesta, förutom direkt livsfarliga tekniker. Matcherna, som går tre eller fem ronder om fem minuter, kan närsomhelst brytas av en domare. MMA sägs ibland vara en av världens just nu snabbast växande sporterna och de som rankas högst inom UFC på både herr- och damsidan är superstjärnor och dollarmiljonärer flera gånger om. UFC styrs av två italienska affärsmän samt den karismatiska amerikanen Dana White.

Ultimate Fighting Octagon Illustration

Kända utövare i UFC

En ständigt pågående debatt bland dem som gillar MMA är vem som ska räknas som den främsta utövaren genom tiderna. Den ryske tungviktaren Fedor Emelianenko är en kandidat. Problemet är att han inte utövade sin våldsamma konst inom UFCs fana, den största organisationen. Många menar att brasilianaren Anderson “”The Spider”” Silva ska anses som störst med tio titelförsvar. Jon Jones är en lätt tungviktare som blev världsmästare redan som väldigt ung och som försvarat sitt bälte åtta gånger. Bland annat i en match som gick till domslut mot svensken Alexander Gustavsson som många menar att Jon Jones egentligen förlorade. Karismatiske Georges St-Pierre från Kanada och Jiu-Jitsu esset BJ Penn från Hawaii är två forna mästare som finns i diskussionen. Irländaren Connor Mc Greger har gjort en kometkarriär, lika mycket tack vare sina vassa förmåga i stående fighting som sitt munläder. Conor sågs som en kandidat till en framtida nominering som tidernas främste men han förlorade sin senaste match mot Stocktons evige underdog och favorit Nate Diaz. Även Ronda Rousey, den bästa kvinnliga utövaren genom tiderna, förlorade sin senaste match. Om du arbetar med evenemang inom MMA ska du komma ihåg att hyra komradio för enkel och säker kommunikation, även där det saknas mobiltäckning.

Vilken stil är bäst?

En stor del av charmen med MMA och UFC har alltid varit att se vilken kampkonst som fungerar bäst när man tagit bort alla regler, förutom dem som syftar till att skydda utövarna från allvarliga skador. Både boxare och brottare brukar kunna göra riktigt bra ifrån sig inom MMA, även om de har helt olika strategier under matcherna. Boxare eller kick-boxare rör sig mycket och attackerar på distans. Brottaren försöker ta sig in på kroppen och få ned matchen på golvet. En annan stil som varit mycket framgångsrik är brasiliansk Jiu-jitsu, en kampkonst som handlar om att kväva motståndaren eller orsaka stor smärta genom grepp mot leder. Även utövare av klassiska kampsporter som Judo och Karate kan nå stora framgångar. De senaste åren har vi kunnat se en stor tillströmning av ryska MMA utövare som tagit sig ända in i UFC. Många av den har sin bakgrund inom Sambo, ett närstridssystem utvecklat inom Röda armén.