Tsu Shin Gen – MMA med traditionell fokus

Tsu Shin Gen är en kampsportsstil med rötter i japansk budo som fokuserar på MMA. Soke David C. Cook med en bakgrund i Ashihara Karate grundade Tsu Shin Gen som en utveckling från denna gren. Alla har olika preferenser när det kommer till träning inom kampsport. Medan vissa enbart är intresserade av kampaspekten är andra även ute efter den mer filosofiska och spirituella delen. Det är här TSG utmärker sig. Samtidigt som stilen moderniserats och aktivt uppdateras av nya inslag från kampsportsscenen erbjuder den något extra. Närvaron av den österländska filosofin och disciplinen är central. Stor vikt läggs på att bevara budons tradition samtidigt som man fortsätter utveckla stilen efter fightingens förändringar och villkor.

boys in white kimono during training karate exercises at summer

 

Anpassat för att vara allround
Tsu Shin Gen innefattar alla element inom kampsport – stående fighting med slag, spark och knä samt brottning med clinch och nedtagning. Den andra delen, markkampen, innehåller grappling med submissions, svep och kontringar. Träningen består av teknikinlärning, olika drillar och sparring. All övning sker parvis med en träningspartner för att göra inlärningen så realistisk som möjligt. Användningen av mittsar är en viktig del av träningen som hjälper dig förbättra teknik och kondition utan att riskera skador. Vem som helst kan börja med Tsu Shin Gen men träningen kan vara fysiskt krävande. I enighet med budos struktur finns ett graderingssystem som följs med bälte och grad. Under svart bälte kallas graderna för “Kyu” och på svart bälte kallas graderna för “Dan”.

 

Internationellt och tillgängligt för stora som små
Tsu Shin Gens har föreningar både i Sverige och utomlands. Du finner dessa klubbar i länder som Italien, Polen, Ryssland, Storbritannien och Rumänien. Det finns en god sammanhållning internationellt och det organiseras gemensamma träningsläger. Förutsättningarna är goda oavsett om du vill träna som hobby eller tävla seriöst. Låter beskrivningen intressant? Då är TSG kampsportsstilen för dig. Föräldrar som funderar på att sätta sina barn i någon fysisk aktivitet behöver inte heller leta mer. Fokusen på tradition i budo lämpar sig utmärkt för att barn ska kunna lära sig disciplin samtidigt som de får idrotta. Erfarenhet av kampsport kan ge verktyg som behövs för att förhindra eller avvärja farliga situationer i nödvärn, för både yngre och vuxna. Tsu Shin Gen är medlem i det Svenska Karateförbundet. Kontakta en lokal klubb som finns i närheten av dig för att få mer information.