Budo inom MMA

Budo, som betyder”krigsväg” på japanska, är en samlingsterm för kampsporter med härkomst från Japan. Bekanta stilar som gjort sig populära och tillgängliga i Sverige är Aikido, Judo och Karate. Med MMA:s framväxt och ökande intresse har ännu mer nyfikenhet och frågor uppkommit. “Vilken stil är bäst?” eller “Hur lämpar sig kampsport X under MMA:s-regler?” Allt detta har diskuterats brett. Det är en komplex frågeställning men genom observation och analys kan man få en idé om vad som gäller. MMA:s regler låter alla kampsportstilar sättas på prov mot varandra. Självklart är framgången väldigt individuell beroende på personlig stil. Men vi kan i grova drag försöka se vad som fungerar eller inte. Låt oss ta en titt på vad som gjort succée på den stora scenen.Budo inom MMA 22

Karate har sparkat sig in i ringen
Karate är den främsta striking-stilen från Budo som lyckats på hög nivå. Denna kampsport erbjuder ett komplett paket där man stående med sparkar, knän och slag ska besegra sin motståndare. En annan del som lärs ut och kan vara av nytta är kast och svep som kan få ned motståndaren till marken. Den utövaren som blivit mest uppmärksammad är Shotokans egna Lyoto Machida, son till karatemästaren Yoshizo Machida. Med fotarbete och briljant tajming tog han UFC och bältet i lätt tungvikt med storm. Machida slåss med lugnt sinne och känner av motståndaren för att sedan kunna leverera förkrossande kontringar. Utan tvekan var “The Dragon”, som han kallas, en pionjär som satte banan för karatens väg till toppen. Trots att han tagit del av det ljuva livet som stjärna har Machida ödmjukt stannat vid den filosofi han lärt sig från Karate. Hans största kännetecken är ödmjukhet och respekt. Andra fighters på toppnivå med Karate som grund är Stephen Thompson och den unge men lovande Sage Northcutt.

Judo kastar motståndaren i mattan
Den andra sidan av myntet MMA är förstås grappling och markkamp. Störst fokus har länge varit på brottning och brasiliansk Jiu Jitsu medan Judo hamnat i skymundan. På senare tid har dock Judo fått ett uppsving tack vare den kvinnliga judokan Ronda Rousey. Till skillnad från de andra grapplingstilarna har Judo en stor fördel –  Judo integrerar både Nagewaza (kast och nedtagning från stående) och Newaza (markkamp). Detta gör Judo till en stark bas som sedan kan appliceras och anpassas för grappling under MMA-regler. Mindre känt är att brasiliansk Jiu Jitsu ursprungligen kommer från judons newaza, något som förklarar likheterna i bland annat deras lås- och stryptekniker. Det behövs ingen förklaring för Rouseys dominans och avslut med armbars, de talar för sig själv. Fler judokas som lyckats inom MMA är Hector Lombard, Karo Parisyan och legendaren Hidehiko Yoshida.