Återhämtning från kampsportsträning

Man kan säga att vila är lika viktigt som träning för att utvecklas inom kampsport. Fenomenet överträning är en biverkan av att kroppen inte lyckas återhämta sig. Överträning kan undvikas genom att man lyhörd mot sig själv och använder sunt förnuft. Upplever man de klassiska symptomerna som sömnproblem och humörsvängingar är det viktigt att kolla upp vad det handlar om. En annan sak att ha i åtanke är träningskvalitet vilken kan vara den allra viktigaste faktorn för att förbättras. För att kunna få ut det mesta av slitet på träningen måste man vara fräsch när man tar del av undervisningen. Att känna sig alldeles för seg och slö kan tyvärr påverka din inlärning negativt. Här nedan följer några förslag som kan hjälpa dig med återhämtningen.

food pyramid pie chart

 

Vila och aktiv återhämtning
Det absolut viktigaste efter hårda träningspass är att få tillräckligt med sömn – kontinuerligt. Fysisk träning fungerar på så sätt att våra muskelfibrer bryts ned som en konsekvens utav den. Vår kropp är dock kapabel till fantastiska saker. Vid vila bygger den upp våra muskelfibrer och det är under sömn som kroppen gör sitt jobb bäst. Denna process gör att kroppen blir starkare och vi kan bygga muskler. Förutom den stilla vilan kan även lätt motion och rörelse bidra till kroppens återhämtning. När du höjer din puls ökar blodtillförseln i kroppen som sedan kan minska ömhet i leder och muskler. Tanken är inte att träna hårt för aktiv återhämtning. Det kan handla om en promenad eller en lätt jogg till exempel. Det är viktigt att hitta något trevligt vid sidan om träningen som kan höja humöret. Gemensamma aktiviteter som äventyrsbanor är ett perfekt sätt för kampsportare att umgås utanför gymmet och ladda batterierna. Varför inte festa till det med ett träningspass eller fira en träningspartners möhippa i Stockholm? För dem som gillar att vara aktiva är det en perfekt överraskning.

 

Du är vad du äter
Utöver sömn och vila är också kosten oerhört viktigt. Det gäller att få i sig de näringsämnen som kroppen behöver, både för välmående och återhämtning. Håll koll på intaget av kolhydrater före och efter träning (kolhydrater fungerar som bränsle vid fysisk aktivitet). Får du i dig rätt mängd kan du optimera din prestation och återhämtning. Beroende på vad man har för personliga mål kan även olika kosttillskott vara aktuella. Grundläggande är att se över sitt näringsintag och eventuellt komplettera med vitamin- eller mineraltillskott. Fiskolja kan minska inflammation, vilket är uppskattat inom kontaktsport. Proteinpulver och BCAA ger dig även aminosyror som är viktiga för musklerna och deras återhämtning.