Alexander Gustafsson – Sveriges bästa fighter?

1187px-Alexander_Gustafsson_Sept20th2013Alexander Gustafsson är en svensk utövare av den snabbt växande sporten MMA – Mixed Martial Arts. Han tävlar i viktklassen lätt tungvikt och vi har ingen utövare på toppnivå i tungvikt. Svaret på frågan om Gustafsson är Sveriges bästa fighter är därför: troligen ja! Han har vid två tillfällen slagits om mästartiteln i organisationen UFC som är överlägset störst inom MMA. Han förlorade båda gångerna men det var väldigt jämna matcher och många hävdar att han blev bortdömd i matchen mot Jon Jones som tidigare ansetts vara i princip oslagbar. Gustafsson är fortfarande mycket högt rankad och väntar på nästa titelchans.

En blandning av olika kampsporter

Mixed Martial Arts är en sport framtagen för att vara så säker som möjligt för utövarna samtidigt som den ger utrymme för många olika typer av obeväpnad kamp. En brottare kan möta en boxare, en judoutövare kan gå en match mot en kickboxare, osv. Tanken med MMA var från början att visa vilken stil som är effektivast i obeväpnad strid. Det har visat sig att det mest framgångsrika är att inte vara för specialiserad utan bra på alla moment. Slag, sparkar, nedtagningar, marktekniker och försvar mot allt detta. Det är inte troligt att någon som inte utövar MMA på proffsnivå skulle ha en chans mot Alexander Gustafsson i en fight. Det skulle i så fall vara någon som är betydligt mer storvuxen än honom som har gedigen bakgrund inom effektiva kampsporter. Den enda som möjligen skulle kunna hota Gustafsson är träningskamraten Ilir Laitifi som tävlar i samma viktklass och som radat upp några vinster i UFC.

Alexander Gustafssons fightingstil

Alexander Gustafsson är känd för sin boxning och för att vara väldigt rörlig för att vara så stor som han är. Motståndarna har svårt att nå honom med sina attacker eftersom han i regel är snabbare på fötterna än vad de är och han orkar prestera på hög nivå i fem ronder om det behövs. På senare år har han även övat upp sitt försvar mot nedtagningar och blivit bättre på att blanda stående tekniker med brottning. Han har också erkänt farliga knän och en bra förmåga tåla smällar. Alexander Gustafsson fightades utan regler på ligistnivå innan han började med professionell idrott, först boxning och sedan MMA. Det har sagts att kampsporten räddade honom; det kan låta som en klyscha men det är i så fall en klyscha som det ligger en hel del bakom. MMA är en idrott som ger utlopp för adrenalin och fighting spirit utan att det går ut över någon oskyldig.